Nicoline Nieuwenhuis

Cursussen

Vanaf 1996 geeft Nicoline cursussen. Eerst jarenlang bij Concordia, Kunst en Cultuur Centrum Enschede en later in eigen atelier.

Tijdens de cursus ervaart u hoe heerlijk het is met klei bezig te zijn; hoe meegaand klei is en ook hoe lastig om er je eigen vorm aan te geven.

Met inspirerende opdrachten komen verschillende technieken aan bod en na de biscuitstook glazuurt u uw eigen werkstuk. Ook eigen ideeën worden deskundig begeleid.

De groep bestaat uit maximaal 5 personen, en is zowel voor beginners als gevorderden.
De cursus van 12 lessen begint medio september en kan in januari verlengd worden met weer 12 lessen.

Men kan in januari ook instromen.

Workshops

Een workshop bij Nicoline aan huis kan in overleg helemaal naar de wensen van een groep van maximaal 5 personen ingericht worden.

Bijvoorbeeld:

Een middag of ochtend van ± 3 uur met een onderwerp in overleg.

Workshop 'Rookstoken'

Traditionele pottenbakkers uit Afrika, India en Amerika inspireren nog altijd de hedendaagse keramist. Het rookstoken in deze workshop is één van de vele oude stooktechnieken die door hen toegepast worden.

Het spel van rook en vuur geeft een werkstuk een interessante huid en de mogelijkheden van decoreren zijn zeer gevarieerd. Met eenvoudige middelen bepaal je zelf hoe het werkstuk eruit gaat zien maar zal het rookproces je ook doen verrassen.

 

De workshop 'Rook Stoken' is door iedereen te volgen. Door bijvoorbeeld geoefende creatievelingen of zij die nooit bezig zijn op vormgevend gebied, 
als extra scholing voor docenten creatieve vormgeving op onderwijsinstellingen 
of als spannende bezigheid voor een (vrienden)groep.

 

De workshop bestaat uit twee delen. Het eerste deel vindt plaats in het atelier van Nicoline. Daar maak je één of enkele werkstukken voor de rookstook en beschilder je die eventueel met gekleurde kleislibs. Enkele weken later wordt er op locatie in de buitenlucht gestookt met verschillende rookovens. Je brengt dan eerst met slib decoratie aan op je biskwie-gebakken werkstuk of je pakt het in met organische materialen en oxides. Met kranten, tijdschriften, zaagsel, houthaksel en gedroogde bladeren stook je dan zelf je werkstuk.

 

Naar keuze en in overleg kan de eerste worskhop op een avond van zo'n 3 uur plaatsvinden of overdag waarbij eventueel voor een lunch gezorgd kan worden.

De tweede workshop wordt meestal overdag gegeven maar kan ook 's avonds zolang het licht is.

 

Built with Berta